SDS/GBF Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama

Safety Data Sheet wording on table with keyboard, safety spectac

Kimyasal madde ve karışımlar için Güvenlik Bilgi Formu (GBF/SDS) hazırlanması ve madde ile birlikte bulundurulması, yasal bir zorunluluktur.
Üretimi, ithalatı, ihracatı ya da dağıtımı yapılan kimyasal ürünler için uluslararası standartların en güncel haline uygun olarak Güvenlik Bilgi Formları (SDS) SMARTERCHEM bünyesinde belgelendirilmiş uzmanımız tarafından hazırlanmakta ve mevcut SDS ler için güncellemeler yapılmaktadır.

Mevcut olan SDS ler; aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda zaman kaybetmeden güncellenmesi gerekmektedir.

– Risk yönetim önlemlerini etkileyebilecek veya zararlara ilişkin yeni bilgiler edinildiğinde,
– Kısıtlama veya yasaklama getirildiğinde
– Ürününüzün SDS hazırlığı için gerekli olan bilgileri almak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

 

 

SDS NEDİR?

SDS, Safety Data Sheet ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı GBF-Güvenlik Bilgi Formu’ dur. Güvenlik bilgi formu: İnsan sağlığı ve çevrenin, zararlı maddelerin ve karışımların olumsuz etkilerinden korunması amacıyla, zararlı maddelerin ve karışımların özelliklerine ilişkin ayrıntılı bilgileri ve bulunduğu işyerlerinde zararlılık özelliklerine göre alınacak güvenlik önlemlerini içeren belgedir.
Güvenlik Bilgi Formları Türkiye’de 13 Aralık 2014 tarihli ve 29204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin   Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik uyarınca hazırlanmaktadır.

SDS/GBF NE ZAMAN HAZIRLANMALIDIR?

13 Aralık 2014 tarihli ve 29204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin   Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik kapsamında aşağıdaki durumlarda, bir maddenin ya da karışımın tedarikçisi, madde veya karışımın alıcısına güvenlik bilgi formunu temin etmek zorundadır.

a) Maddenin ya da karışımın 11/12/2013 tarihli ve 28848 (1.Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik uyarınca zararlı olarak sınıflandırma kriterlerini karşılaması durumunda.
b) Maddenin ya da karışımın kalıcı, biyobirikimli ve toksik ya da çok kalıcı ve çok biyobirikimli olması durumunda.

– Karışımın, Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik uyarınca zararlı olarak sınıflandırma kriterlerine uymaması fakat;

a) Gaz halinde olmayan karışımlar için tekil konsantrasyon ağırlıkça ≥ %1 ve gaz halindeki karışımlar için hacimce ≥ %0,2 olan, insan sağlığı ya da çevre için zararlı en az bir madde içermesi,
b) Gaz halinde olmayan karışımlar için tekil konsantrasyonu ağırlıkça ≥ %0,1 olan, ek- 2’de belirlenen kriterler doğrultusunda kalıcı, biyobirikimli ve toksik ya da çok kalıcı ve çok biyobirikimli olan en az bir madde içermesi,
c) Mesleki maruz kalma sınır değeri olan bir madde içermesi, durumlarının en az birinde tedarikçi istek üzerine güvenlik bilgi formunu alıcıya verir.

Güvenlik bilgi formları, belgelendirme kuruluşu tarafından belgelendirilmiş sertifika sahibi kişilerce Türkçe olarak hazırlanır. 

GÜVENLİK BİLGİ FORMLARINDA YER ALMASI GEREKEN BİLGİLER

Güvenlik bilgi formu iki kısımdan oluşur;
Birinci kısımda bulunan bilgiler:
1- Formun düzenlenmesinde kullanılan mevzuat
2- Madde/Karışım Adı
3- Hazırlama Tarihi
4- Yeni düzenleme (güncelleme) tarihi
5- Kaçıncı düzenleme olduğu
6- Sayfa No (../..)

İkinci kısımda bulunana bilgiler;

1) Maddenin/Karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği,
2) Zararlılık tanımlanması,
3) Bileşimi/İçindekiler hakkında bilgi,
4) İlk yardım önlemleri,
5) Yangınla mücadele önlemleri,
6) Kaza sonucu yayılmaya karşı önlemler,
7) Elleçleme ve depolama,
8) Maruz kalma kontrolleri/kişisel korunma,
9) Fiziksel ve kimyasal özellikler,
10) Kararlılık ve tepkime,
11) Toksikolojik bilgiler,
12) Ekolojik bilgiler,
13) Bertaraf etme bilgileri,
14) Taşımacılık bilgisi,
15) Mevzuat bilgisi,
16) Diğer bilgiler.

Malzeme Güvenlik Bilgi Formları’na ilişkin yürürlükteki güncel mevzuat dosyalarını aşağıda bulabilirsiniz:
– Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik
– Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik

KKDİK Kimyasal Kayıt

KKDİK Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına gelmektedir. KKDİK Yönetmeliği, insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamaktadır.

KKDİK’in temel amaçları;

• İnsan sağlığını ve çevreyi kimyasalların zararlarından yüksek düzeyde korumak.
• Kimyasalları piyasaya arz edenleri (üretici, imalatçı, ithalatçı) kimyasalların güvenli kullanımını sağlamaktan zorunlu tutmak.
• Türkiye kimya sanayiinde rekabetin ve yenilikçiliğin arttırılmasını sağlamak
• Maddelerin zararlı özelliklerinin değerlendirilmesinde kullanılan hayvan deneylerini azaltmak ve alternatif yöntemleri özendirmek ör. QSAR ve read across.

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) hakkında yönetmelik 23 Haziran 2017 itibariyle 30105 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu Yönetmelik; maddelerin imalatını, piyasaya arzını veya maddenin kendi halinde, karışım içinde veya eşya içinde kullanımını ve karışımların piyasaya arzını kapsar.

Bu yönetmelik kapsamında maddeyi kendi halinde veya karışım içinde yıllık bir ton ya da daha fazla miktarda imal eden veya ithal eden imalatçı ya da ithalatçı firma tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı internet sayfasında yer alan Kimyasal Kayıt Sistemi aracılığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığına kayıt başvurusunda bulunması zorunludur.

Tüm kayıt ettirecekler, 31/12/2020 tarihine kadar ön-MBDF’yi (ön-kayıt) Bakanlığın internet sayfasında yer alan Kimyasal Kayıt Sistemi aracılığıyla Bakanlığa iletecektir.
01 Ocak 2021-31 Aralık 2023 tarihleri arasında kayıt işlemleri tamamlanacaktır.

SMARTERCHEM bünyesinde belgelendirilmiş uzmanımız ile birlikte bu süreçte size hizmet vermeye hazırız.